ns treintickets vergelijken

Tips voor een weekendje Rome

Struinen in een stad die op zichzelf al een open lucht museum is: Rome! Wij zijn er fan van. In deze blog vind je de leukste tips & tricks voor een stedentrip naar Rome!

Wie in Rome komt, zal het niet ontgaan zijn. Als je in Rome loopt, lijkt het net of je door een open luchtmuseum wandelt. Met op elke hoek een indrukwekkende bezienswaardigheid. Of het een gebouw, ruïne, plein of fontein is, het één is nog adembenemender dan het ander. Tip: Als je in het voorjaar of in de zomer naar Rome gaat, ga dan vroeg op stap. Het is al snel tegen de 40 graden en in het Colosseum hebben ze jammer genoeg geen zwembad

Toeristische plekjes voor stedentrips Rome

Toegegeven, ook al zijn wij geen fan van alleen toeristenplekken in een stad, in Rome is het een must om er wel naar toe te gaan. Je mist namelijk echt wat als je deze plekjes links laat liggen.

Het Colosseum

Het bekendste van alle bezienswaardigheden in Rome is natuurlijk het Colosseum, een gigantisch Amfitheater uit de oudheid. Als je een gids boekt voor een rondleiding, kan je dat uren in de wachtrij schelen. Je mag dan namelijk binnendoor het Colosseum in. De gids is sowieso een aanrader, omdat deze je meteen van alles vertelt over het oude Rome.

Vaticaanstad

Pausliefhebber of niet, als je Rome bezoekt, moet je zeker ook een bezoek brengen aan het kleinste landje van de wereld: Vaticaanstad. Bekende bezienswaardigheden bij Vaticaanstad zijn de Sint Pietersbasiliek, het indrukwekkende Sint Pietersplein, de Engelenburcht en natuurlijk de Sixtijnse Kapel met “De schepping,” van de hand van Michelangelo. Tip: Als je op zondag in Rome bent, bezoek dan op die dag het Sint Pietersplein. De Paus geeft elke zondag zijn zegen aan Rome vanaf het bekende balkon op het Sint Pietersplein.

Spaanse Trappen

Breng een bezoek aan de Spaanse Trappen bij Piazza di Spagna, de ontmoetingsplek bij uitstek. Zeker in de lente, als de trappen vol staan met mooie bloemen is het een must see. Goed voor je conditie en een heerlijke plek om even een ijsje te eten.

Opgravingen van het oude Romeinse Rijk

Forum Romanum, Circus Maximus en de markten van Trajanus geven een idee van hoe het was in het oude Rome. De wijk EUR daarentegen laat een stukje modern Rome zien met zijn vierkante gebouwen en super mooie architectuur.

Trevi Fontein

Wij zijn absoluut fan van de Trevi Fontein! Hoewel het veel te toeristisch is, ademt dit plein zoveel sfeer en energie dat het echt de moeite loont om hier met een broodje op de rand van de fontein te gaan zitten. Gewoon, lekker mensen kijken!

Pantheon

De moeite waard is het Pantheon. Dit is de bekendste tempel van de stad waar vooraanstaande Italianen liggen begraven.

De mooiste kerken bekijken

  • Een beetje luguber is deze kerk wel: De Santa Maria della Concezione: een kerk van de Capucijners met, mogen we wel zeggen, bijzondere voorwerpen zoals allerlei beenderen en schedels van dode monniken.
  • S. Maria del Popolo op het Piazza del Popolo: Dit is dé renaissance kerk met schilderijen van Caravaggio.
  • Santa Maria degl’ Angeli: gebouwd in de oude thermen van Diocletianus. Ontwerp van Michelangelo. Bevat schilderingen (fresco’s) uit de Sint Pieter.

Leuke wijken en om te wandelen

Maak een wandeling vanuit de wijk Trastevere (zo leuk, authentiek Romeins ook om ‘s avonds een hapje te eten of een drankje te doen) over de heuvel Gianicolo. Voor het echte Italië gevoel ga je op zondagmiddag, dan lopen er veel Romeinen met hun familie.

Monti
De hipste wijk van Rome. Hier vind je de meest bijzondere winkeltjes waar je heerlijk kunt shoppen. Het stikt in de wijk van de designerboetiekjes en antiekzaken. De leukste straten voor een dag winkelen zijn; de Via Leonina, de Via Urbana, de Via del Boschetto en de Via Degli Zingari. Hier vind je de leukste kleding, antiek en sieraden winkeltjes. Winkelen is natuurlijk een vorm van topsport, daarom kun je ook bij een van de vele restaurants of cafés even bijkomen. ’S Avonds groeit deze wijk uit tot een gezellige uitgaanswijk. Door de ideale ligging van deze wijk kun je vanaf hier ook makkelijk naar een aantal toeristische trekpleisters bezoeken. Zoals het Colosseum, Domus Aurea van Nero en Forum Romanum.

Prati
Een wijk die je moet onthouden. Hier vind je een prachtig winkelgebied, net als in het centrum maar is het een stukje minder toeristisch. In de wijk heb je een groot aanbod aan hotels en b&b’s. Daardoor kan je in net zo’n mooie omgeving verblijven als in het centrum maar dan toch echt een stuk goedkoper. Deze wijk grenst direct aan Vaticaanstad dus kun je daar ook meteen een kijkje nemen.

San Lorenzo
De studentenwijk van Rome. Zeker ’s avonds is deze wijk een aanrader als je wel van wat gezelligheid houdt. Veel leuke eetgelegenheden waar je ook nog eens een lekker drankje na kunt drinken. Het is geen toeristische trekpleister maar zeker een aanrader voor mensen met een jonge geest.

Testaccio
Om lekker te gaan dansen, ga je naar de wijk Testaccio: een kleine wijk, genoemd naar de Romeinse afvalberg van oude amforen. Daaromheen liggen allemaal bars en disco’s. ‘s Avonds hét hippe uitgaanscentrum van Rome, overdag een rommelige bedoening. Ook is hier een leuke grote overdekte markt.

Om alles te kunnen zien tijdens je Rome stedentrip kun je er ook voor kiezen om een fiets- , wandel- of bustour doen. Zo weet je zeker dat je geen enkele hotspot van de stad mist!

Shoppen in Rome

Bij stedentrips Rome moet er natuurlijk ook gewinkeld worden. De meeste high fashion modemerken komen uit Italië en vind je dus ook in deze stad. Fendi, Gucci, Armani, Versace, Prada, Valentino: winkels te over. In Via del Corso liggen ze op loopafstand bij elkaar. Je vindt er naast de bekende merken, ook unieke boetiekjes: Camomilla (Via del Corso 118) en C Deccio (Via del Corso 108) .

Prosecco, antipasti en uitgaan

Het eten in Rome is echt Italiaans genieten: spaghetti alla carbonara en saltimbocca alla romana (kalfslapjes met Italiaanse ham) staan bij elk restaurant standaard op de menukaart. Typisch Romeins is de met ricotta, marsala en citroen gevulde kaastaart Crostata di Ricotta.

  • Een heerlijk stukje Rome en plek bij uitstek om lekker te borrelen en te eten is de Piazza Navona en vooral Campo de Fiori, met het beeld van Giordano Bruni. Op de Campo de Fiori kun je op een terrasje heerlijk prosecco drinken.
  • Een van de zijstraatjes van de Piazza Navona (of althans daar in de buurt) heet Via dell’Orso (Berenstraat). Daar zit een restaurantje dat l’Orso heet. Bestel daar gewoon antipasti (dus niet specifieke antipasti van de kaart, maar ‘antipasti per favore’). Dan staat binnen no time je tafel vol met de heerlijkste dingen, die steeds weer aangevuld worden. Een heerlijk plekje met lekker eten en goed te betalen.
  • Ook de Piazza Barberini is een plekje bij uitstek voor de leukste terrasjes en restaurants. Pepy’s Bar, op een hoek van dit plein, is een absolute aanrader.

Overnachten
Je kunt natuurlijk in een hotel overnachten, een b&b of een hostel. Een goede mogelijkheid waarbij je alle kanten op kan, is overnachten in een appartement.

Plaats een reactie