ns treintickets vergelijken

Hoe werkt de NS Reisplanner?

Even kijken hoe lang je er met de trein over doet.. Of, hoe duur is die reis eigenlijk? Dat zijn vragen die je met de NS Reisplanner kan beantwoorden! Wij hebben bruikbare tips voor de NS Reisplanner.

Tips bij het gebruik van de reisplanner van NS

Ga je bijvoorbeeld een dagje uit met familie of kennissen? Dan is het raadzaam om de NS Reisplanner even te raadplegen.

Met deze gratis tool van de NS kan je een startstation ingeven en een eindstation. Daarnaast is het belangrijk om de juiste datum en tijd in te voeren, zodat de tool meteen de juiste gegevens erbij pakt. Als je alle velden hebt ingevuld, kan je op de knop “Geef reis en prijs” klikken waardoor de NS site direct de treinen erbij gaat zoeken.

De route bekijken

Nadat je alle velden hebt ingevuld bij de NS Reisplanner, zie je direct alle routes en tijden om op de bestemming te komen. De routeplanner heeft direct de snelste route gezocht voor je. De eerste route die geel gemarkeerd is, komt het beste overeen met de ingegeven gegevens. De NS Routeplanner houdt op dit moment al rekening met de huidige storingen en vertragingen.

Om meer details te vinden over de geselecteerde reis, bijvoorbeeld de tussenliggende stations, kan je rechts op de link klikken “Toon tussenstations”. Op dat moment worden de stations zichtbaar waar de trein(en) zullen stoppen tijdens je reis.

Als je benieuwt bent of er een toilet is op een station, of dat deze rolstoelvriendelijk is, kan je op de link “Toon stationsinformatie” klikken. De stationsinformatie bevat handige informatie over de faciliteiten die aanwezig zijn.

Prijs berekening

Het handige aan de NS Reisplanner is dat hij ook gelijk een duidelijk prijsoverzicht toont. Zodra je alle gegevens hebt ingevoerd en de route hebt geselecteerd die het beste bij je past, zie je rechts onderaan de prijzen staan. Het standaard tarief is 2e klas, vol tarief.

Sinds kort is het zo dat een enkele reis precies de helft is van een dagretour. Als je dus niet weet of je ook terugreist, kan je ook een enkele reis kopen zonder dat je dan duurder uit bent.

Korting en 1e klas

Studenten kunnen gratis reizen doordeweeks, of in het weekend. Als ze niet gratis kunnen reizen, hebben studenten recht op 40% korting in de 2 klas. Deze en andere kortingen zijn ook direct zichtbaar in de prijstabel op de reisadvies pagina.

Mocht je graag 1e klas willen reizen, dan zijn de prijzen vaak een stuk hoger. Ook deze prijzen zijn direct uit te lezen in de tabel van de NS Reisplanner.

Treinnummer vinden

Ook als je het treinnummer wilt weten zit je bij de NS Reisplanner goed. Op de reisadvies pagina, zie je de vertrektijden van de trein(en) in je geplande reis. Als je met je muis op het type trein gaat staan, bijvoorbeeld, Intercity (NS), Stoptrein (NS) of Stoptrein (DB) dan zie je dat het Treinnummer getoond wordt.

Vertragingen

Als je reeds onderweg bent, is het slim of af en toe de NS Reisplanner te controleren. Deze geeft direct aan of er verstoringen zijn en/of specifieke treinen vertraging hebben, waardoor je reis wellicht verstoord kan raken en je een andere route zou kunnen nemen.

Plaats een reactie